Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2016

5 + 1 βιβλία που αξίζει να τα διαβάσετε .
Σήμερα αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας τα 5 αγαπημένα μου βιβλία . Σίγουρα ο κάθε ένας από μας έχει διαφορετικό γούστο στα βιβλία και συνεπώς όλοι  έχουμε διαφορετικά αγαπημένα. Τα βιβλία που θα σας μιλήσω είναι κάποια κλασικά βιβλία που όλοι θα έπρεπε να διαβάσουμε κάποια στιγμή και κάποια άλλα που απλά ήταν δικά μου λίγο πιο αγαπημένα . Έχω διαλέξει και Έλληνες και ξένους συγγραφείς. Και χωρίς καμία καθυστέρηση πάμε να ξεκινήσουμε. 
  

Το πρώτο από τα βιβλία που θα σας μιλήσω είναι  "Τα εκατό χρόνια μοναξιά "  του Γαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές. Το συγκεκριμένο βιβλίο για μένα είναι η επιτομή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας .Θεωρείται ο Μαρκές ο  σημαντικότερος εκπρόσωπος του λογοτεχνικού ρεύματος του «μαγικού ρεαλισμού»
 Λίγα λόγια για τον Μαρκές όμως . ο Μαρκές γεννήθηκε στην Αρακατάκα της Κολομβίας το 1927. Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο της Μπογκοτά και διέκοψε τις σπουδές του για να δημοσιογραφήσει και να γράψει ταξιδεύοντας. 

Ο Μαρκές έχει βραβευτεί με Νόμπελ λογοτεχνίας για το έργο του. " Τα εκατό χρόνια μοναξιά " έχει αυτοβιογραφικά στοιχεία από τη ζωή του Μαρκές με τους παππούδες του . Η Ιστορία  εκτυλίσσεται σε ένα φανταστικό χωριό το Μακόντο και την οικογένεια Μουενδία και  μας δείχνει την πορεία αυτής της οικογένειας μέσα από τα γεγονότα που συμβαίνουν στην Κολομβία. Ένα έντονο πολιτικά βιβλίο με κύριες αναφορές στην μοναξιά της εξουσίας . "Τα εκατό χρόνια μοναξιά" έχουν έντονες θρησκευτικές αναφορές επίσης κάτι που χαρακτηρίζει την λατινοαμερικάνικη λογοτεχνία. 
Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε,  σίγουρα θα σας αφήσει μια γλυκόπικρη γεύση στο τέλος άλλωστε νομίζω ο,τι αυτό συμβαίνει με όλα τα βιβλία. 

λινκ : http://mikk.ro/TN6


Το επόμενο βιβλίο είναι " Η Δίκη " του Φράντς Κάφκα. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα από τα πιο γνωστά βιβλία του Κάφκα το οποίο άφησε ημιτελές και εκδόθηκε μετά το θάνατο του συγγραφέα από τον στενό φίλο του Μαξ Μπροντ. Ο Φραντς Καφκα γεννήθηκε το 1883 στην Πράγα .Εβραϊκής καταγωγής ωστόσο γερμανόφωνος όλα τα έργα του είναι στα γερμανικά. Ξεκίνησε τις  σπουδές του 
στο γερμανικό Πανεπιστήμιο του Καρόλου στη Πράγα στη φυσική όμως μετά μεταγράφηκε στη Νομική. 
Περισσότερες πληροφορίες για τον Κάφκα θα βρείτε εδώ : https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%82_%CE%9A%CE%AC%CF%86%CE%BA%CE%B1
 Στο βιβλίο αυτό εκτυλίσσεται η δίκη ενός ήσυχου και συνηθισμένου τραπεζοϋπαλλήλου του Γιόζεφ Κ, ο οποίος κατηγορείται για κάποιο αδίκημα  που δεν ξέρει αν διέπραξε και δεν του εξηγεί κανείς για ποιο λόγο κατηγορείται. Αλλάζει όλη του η ζωή καθώς τα πάντα πλέον είναι προέκταση  του δικαστηρίου και της δίκης του. Είναι αβοήθητος και χαμένος σε ένα αόρατο σύστημα το οποίο δεν μπορεί να ελεγχθεί.  Το νόημα του Κάφκα σε  αυτό το βιβλίο είναι ο,τι η εξουσία απογυμνώνει τον άνθρωπο , τον κάνει να νιώθει αδύναμος και χαμένος. Σου στερεί τα δικαιώματά σου και την διάθεση σου για αντίσταση και στην ουσία σε υποτάσσει. 
"Η Δίκη " θεωρείται ένα δύσκολο έργο με πολύπλοκα νοήματα που όμως αν αποκρυπτογραφηθούν θα γίνει σίγουρα το αγαπημένο σας.

λινκ : http://mikk.ro/TN9


Το 3ο βιβλίο της λίστας μας δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τις "Αλλόκοτες Ιστορίες" του Εντγκαρ Αλλαν Ποε .Υπήρξε ένας από τους κύριους εκπροσώπους του αμερικανικού ρομαντισμού. To λογοτεχνικό του έργο είχε σημαντική επίδραση στην παγκόσμια λογοτεχνία, αποτελώντας θεμέλιο λίθο για την εξέλιξη σύγχρονων λογοτεχνικών ειδών, όπως η αστυνομική λογοτεχνία ή οι ιστορίες τρόμου και φαντασίας.  Ο Ποε γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου του 1809 στην Βοστώνη. Στη συνέχεια της ζωής του έζησε στην Αγγλία όπου και πήγε σχολείο στο Λονδίνο. Φοίτησε όμως στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. Για περισσότερες πληροφορίες για την ζωή και το έργο του Εντγκαρ Αλλαν Ποε θα βρείτε εδώ :https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%88%CE%BD%CF%84%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%81_%CE%86%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BD_%CE%A0%CF%8C%CE%B5
 Oι "Αλλόκοτες Ιστορίες "είναι μια ανθολογία με τα έργα του Πόε. Περιέχει τα πιο γνωστά έργα του όπως το Κοράκι, των οίκο των Ασερ , τη ρουφήχτρα του Μάελστορμ , το σύστημα του Δρ Πίσσα και του καθηγητή φτερά κ.α. Όλες οι ιστορίες του Ποε είναι μικρές άκρως γκροτέσκικες και συναρπαστικές.  Ο Ποε είναι γνωστό ο,τι είχε πάθος με το αλκοόλ , το όπιο και το αψέντι και σε όλες του τις ιστορίες περιγράφει τα πάθη του αλλά και την μεγάλη του φοβία για το θάνατο που όλο τον πλησιάζει. Ένας άνθρωπος πεσιμιστής , δυστυχισμένος και ουσιαστικά μόνος . Δεν έχω πει πολλά για τις ιστορίες πιστεύω αξίζει να τις διαβάσετε και σίγουρα θα καταλάβετε την ψυχοσύνθεση του συγγραφέα.  Και όπως είπε Θα όριζα εν συντομία την ποίηση σαν τη ρυθμική δημιουργία της ομορφιάς.

Το επόμενο βιβλίο είναι Ελληνίδας συγγραφέως και αυτή δεν είναι άλλη από την Διδώ Σωτηρίου και τα "Ματωμένα Χώματα" Η Διδώ Σωτηρίου γεννήθηκε στο Αϊδίνιο της Μ. Ασίας το 1909 . Μετά την μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στον Πειραιά. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στην Αθήνα και συνέχισε της σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι. Για περισσότερες πληροφορίες για τη Διδώ Σωτηρίου μπείτε εδώ :https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CE%B4%CF%8E_%CE%A3%CF%89%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85
"Τα ματωμένα χώματα " είναι η ζωή του Μανώλη Αξιώτη ο οποίος υπηρέτησε στα Αμελέ Ταμπουρού ( τα τάγματα εργασίας ) και στη συνέχεια ως φαντάρος στον ελληνικό στρατό και βίωσε τη μικρασιατική καταστροφή. Το βιβλίο αναφέρεται γενικά στη ζωή των Ελλήνων της Μ. Ασίας αυτή την περίοδο. Ένα βιβλίο που περιγράφει ακριβώς τον ξεριζωμό και την κατάσταση με γλώσσα απλή με μικρασιάτικα ιδιώματα . Είμαι σίγουρη ο,τι όσοι Έλληνες έχουν ρίζες από την Μ. Ασία θα έχουν ταυτιστεί και θα έχουν δει στους ήρωες του έργου και δικούς τους συγγενείς που έζησαν την μικρασιατική καταστροφή . 

λινκ: http://mikk.ro/TPB

To τελευταίο βιβλίο της λίστας μου είναι ένα βιβλίο βαθιά αγαπημένο μου. Είναι η ιστορία ενός γνωστού πινάκα ζωγραφικής του γνωστού ζωγράφου Βερμεέρ. Το βιβλίο είναι της συγγραφέα Τρέισι Σεβαλιέ και λέγεται Το κορίτσι με το σκουλαρίκι. Η Τρέισυ Σεβαλιέ μεγάλωσε στην Ουάσιγκτον. Το 1984 εγκαταστάθηκε στην Αγγλία και εργάστηκε αρκετά χρόνια σαν επιμελήτρια ειδικών βιβλίων, λεξικών και εγκυκλοπαιδειών. Το 1994 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο East Anglia , όπου σπούδασε δημιουργικό γράψιμο. Το Κορίτσι με το σκουλαρίκι είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της. Το πρώτο, με τίτλο The Virgin Blue, προβλήθηκε σαν ένα από τα πιο αξιόλογα έργα πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων. Σήμερα ζει στο Λονδίνο με τον άντρα της και το παιδί τους.
Tο έργο είναι η ιστορία της δημιουργίας του πίνακα . Ο τόπος της ιστορίας είναι το Ντέλφτ του 17ου αιώνα και ο  ζωγράφος Βερμέερ που  είχε χάσει την εμπνεύσή του καθώς ζωγράφιζε μόνο πίνακες επί πληρωμή. Όταν όμως εμφανίστηκε η νέα τους υπηρέτρια βρήκε στο πρόσωπο της τη μούσα που έψαχνε. Μια πολύ όμορφη , τρυφερή ιστορία και ένας υπέροχος πίνακας ελπίζω να είναι αρκετά για να σας κάνουν να διαβάσετε αυτό το βιβλίο. 

λινκ : http://mikk.ro/TPD

Και αυτά ήταν τα 5 βιβλία που σας είχα υποσχεθεί όμως λόγο του πρόσφατου θανάτου του Ουμπέρτο Έκο είπα να συμπεριλάβω και ένα αγαπημένο μου βιβλίο από αυτόν. Νομίζω πως όλοι θα περιμένατε το Εκκρεμές του Φουκώ και το Όνομα του Ρόδου όμως όχι. Είναι ο Μπαουντολίνο .  Φυσικά πρέπει να αναφέρουμε λίγα λόγια για τον Ουμπέρτο Έκο. Ο Έκο γεννήθηκε  5 Ιανουαρίου 1932  στην Αλεσσάντρια του Πιεμοντε . Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο .Πέθανε  19 Φεβρουαρίου 2016 . Περισσότερα για τη ζωή και το έργο του Ουμπέρτο Έκο θα βρείτε εδώ: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%AD%CF%81%CF%84%CE%BF_%CE%88%CE%BA%CE%BF
Tα έργα του είναι  Έκο εμπνευσμένα από το Μεσαίωνα και επηρεασμένα από τα γεγονότα εκείνης της εποχής. Το έργο περιγράφει την ζωή του Μπαουντολίνο ενός παιδίου που μένει στη περιοχή του νότιου Πεδεμόντιου και ο Μπαουντολίνο είναι ένας ευφάνταστος ψεύτης χωρικός όπου πείθει στον Φρειδερίκο Βαρβαρόσσα να γίνει θετός γιος του. Ο Μπαουντολίνο είναι μεγάλος παραμυθάς αλλά όσα λέει γίνονται πραγματικότητα . Είναι μια ιπποτική περιπέτεια , ένα ιστορικό μυθιστόρημα που περιέχει κάπως και τα προβλήματα της σύγχρονης Ιταλίας. Ένα βιβλίο που θα σας καθηλώσει από έναν συγγραφέα που ήξερε πώς να μαγεύει με το λόγο του και να περνάει το μήνυμά του.

λινκ : http://mikk.ro/TPF

Αυτά ήταν τα 5+ 1 βιβλία που σας προτείνω να διαβάσετε ελπίζω να σας φάνηκε ενδιαφέρον να μου πείτε και εσείς τα δικά σας αγαπημένα βιβλία και να σας πω πως πραγματικά με ένα βιβλίο χαλαρώνεις, ανοίγεις τους ορίζοντές σου και κρατά τη καλύτερη συντροφιά.

Σας φιλώ και πάω να διαβάσω το βιβλίο μου !!!

Eva 

3 σχόλια: